Sa deslusim tainele ce stau in spatele alegerii corpurilor de iluminat pentru casa, astfel incat sa beneficiem de o lumina ambientala si de atmosfera corecta fie ca vorbim de living, dormitor, bucatarie, hol sau baie.

Iluminatul este esential in designul de interior si joaca un rol major atat in atmosfera creata, cat si in perceptia asupra decorului general.

 

El nu are doar un rol estetic si senzorial, ci si unul functional, de aceea schemele de iluminat se creeaza in faza incipienta a proiectului. Exista 3 tipuri majore de iluminat artificial: lumina de ambient, cea de lucru si cea de accent. Cantitatea si temperatura luminii (masurata in grade Kelvin) influenteaza si felul in care percepem culorile Рo lumina calda face ambientul  sa para mai primitor si confortabil, in timp ce o lumina rece face vizibile detaliile si contrastele, potrivindu-se in spatii de lucru, ca biroul sau bucataria.

Bucatariile si zonele de lucru au nevoie de o lumina generala cat mai asemanatoare cu lumina naturala, dar si de lumina de lucru pentru blatul de bucatarie.

Zonele de zi si relaxare au nevoie de lumini ambientale reconfortante cu lampi pentru citit sau lampi ce creeaza atmosfera.

In bai se recomanda spoturi, plasate de fiecare parte a oglinzii, pentru a diminua umbrele.