Skip links

Design interior Wabi Sabi

Wabi Sabi este un curent estic japonez

Wabi Sabi este un curent estic japonez, un concept de design interior care “vede” frumusetea in absenta acesteia. Wabi Sabi elogiaza imperfectiunile si incurajeaza privirea tabloului complet, de la marire la decadere.
Fukinsei este unul dintre cele sapte principii de baza ale Zen, o forma a budismului si inseamna asimetrie sau neregularitate, fiind numit si “echilibru asimetric”. Crearea senzatiei de incomplet si combinarea acesteia cu liniile drepte si suprafetele perfecte poate fi o metoda eficienta pentru adaptarea unei locuinte noi, care poate parea prea scoasa din cutie.

Prezenta intr-un interior rigid a unei piese de mobilier patinat poate da senzatia mai relaxata, incluziva, primitoare spre deosebire de o mobila perfecta, pe care abia indraznesti sa o folosesti, de teama sa nu fie zgariata sau ciobita.

Exemple practice:
uite cateva exemple de neregularitati si asimetrii care pot fi folosite in proiectele de amenajari. Sper sa te inspire si pe tine.

  • Decoreaza cu obiecte naturale, cu suprafete netratate sau cu detalii neregulate, cum ar fi o piatra sau o creanga frumoasa, pusa intr-o vaza sau intr-un vas ceramic de dimensiuni mari.
  • Opteaza pentru forme neregulate, cum ar fi obiecte din ceramica sau unele lucrate manual.
  • Adopta materiale cu structuri neregulate natural, cum ar fi marmura sau gresia
  • Alege un covor viu, cu fire lungi ( de exemplu o rogojina impletita)
  • Decoreaza cu tablouri in care se vede clar modul si stilul in care au fost lucrate – un desen schitat sau un tablou in ulei.
    Agata tablourile aparent la intamplare, nu te chinui sa le aliniezi sau sa le pui simetric (cateva exemple mai jos)

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le remarc in proiectele de design interior este ca nu folosim suficienta variatie in privinta dimensiunilor si a proportiilor. Ar trebui sa ne vina natural, pentru ca o armata de pernute identice, de lampi sau de vase de aceeasi marime nu creeaza dinamism, ci mai degraba repetitivitate si monotonie.

Majoritatea locuintelor arata bine cand sunt prevazute cu detalii care sparg monotonia, dar acestea nu trebuie sa fie prea indraznete pentru a iesi in evidenta. Poti folosi obiectele deja existente si le poti alterna proportiile – ceva inalt,ceva scund, ceva lat, ceva ingust, ceva mic, ceva mare. Variaza marimea pernutelor de pe canapea (foloseste 3 marimi diferite, nu doar 50×50 de centimetri), cumpara un ghiveci foarte mare si pune in el o planta, apoi amplaseaza-l pe podea, intrerupand astfel siru de plante de aceeasi marime. Cateva schimbari pot face o mare diferenta in aspectul general.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența web.
Open chat
1
Scan the code
Idei noi? 💡
Discută cu designerul pe WhatsApp!
Explore
Drag